Thuiswerken: goed voor onze productiviteit?

Natuurlijk, overstappen op thuiswerken vergt aanvankelijk aardig wat investeringen. Op de lange termijn krijgen organisaties er echter veel voor terug. Zo blijkt uit verscheidene onderzoeken dat mensen veel productiever zijn als thuiswerken succesvol wordt ingevoerd bij een organisatie. In dit artikel leggen wij uit hoe dat komt.


Werknemers besteden meer tijd aan hun baas

Nederlanders zijn het langst van alle Europeanen onderweg naar en van hun werk: gemiddeld 50 minuten per dag. Werknemers die een dagje thuis werken, besparen deze tijd. Het blijkt dat ze geneigd zijn om die tijd niet helemaal voor zichzelf te besteden, maar ook aan hun werk. Een verklaring is mogelijk dat ze willen bewijzen dat het geloof van de baas in hen terecht is. Hoe dan ook: De Nieuwe Werknemer is productiever want hij besteedt per dag meer minuten aan het werk voor zijn baas.


Thuiswerken is ongestoord werken

Werknemers die thuis werken, worden minder gestoord in hun taken en kunnen zich daardoor beter concentreren. Op kantoor loopt de baas eens langs, treft men een collega bij het koffiezetapparaat of komt de secretaresse langs met een traktatie. Thuis kan er ook iemand aan de deur staan of de wasmachine gaan piepen, maar over het algemeen is er minder afleiding dan op het werk. Met name wat betreft concentratiegevoelige taken zoals schrijfwerk of het lezen van rapporten, blijken werknemers thuis veel productiever te zijn.


Personeel verzuimt minder

In organisaties die werken volgens Het Nieuwe Werken is er minder verzuim. Dat komt bijvoorbeeld omdat het personeel blijer is met hun werk en minder stress heeft. Stress, zo is algemeen bekend, draagt in grote mate bij aan het verzuim. Het is voor werknemers ook makkelijker om het sporten in te plannen, aangezien ze nu veel flexibeler zijn met hun tijd. Bovendien is er minder verzuim voor privéafspraken als een tandartsbezoek, al is ‘aan het werk bestede tijd’ doorgaans geen belangrijke factor bij HNW omdat het draait om prestaties – en niet om aanwezige of gewerkte tijd.


Betere werk-privébalans

Wie zijn eigen tijd kan indelen, heeft doorgaans een evenwichtigere werk-privébalans. Werk- en privéactiviteiten zijn namelijk beter op elkaar af te stemmen. Het leidt tot betrokken en tevreden werknemers die lekker in hun vel zitten. En die zijn nu eenmaal productiever. Bovendien zijn ze geneigd om langer bij een organisatie te werken, waardoor waardevolle ervaring binnen het bedrijf niet verloren gaat.


Werken op de productiefste tijd

Het Nieuwe Werken biedt mensen de gelegenheid om te werken op het fijnste moment. Een avondmens (of iemand wiens buren de avond ervoor een feestje hebben gehad) kan zich ’s ochtends nog eens omdraaien en ’s avonds een uurtje extra meepakken. Zo lang het werk maar op tijd af is, is hij of zij hier helemaal vrij in.


De valkuilen

Personeel dat locatie- en tijdonafhankelijk kan werken, kan dus veel productiever zijn. Valkuilen zijn echter dat de faciliteiten (bijvoorbeeld op telecomvlak) in orde moeten zijn en er een bedrijfsbreed vertrouwen moet heersen in prestatieafspraken (i.p.v. afspraken over te werken uren). Dit zijn dan ook factoren waar van meet af aan rekening mee moet worden gehouden.

Lees meer tips over excelleren op je werk of neem contact met ons op.