Wat is prestatiedruk en hoe kun je dit verlagen?


Categories

Focus & aandacht 

Zo goed als iedereen zal het herkennen: het idee dat je onder de maat presteert. Het gevoel dat er meer van je verwacht wordt, dan dat je kan leveren. De beleving dat je op moet boksen tegen echte carrièretijgers, waardoor je in toenemende mate prestatiedruk op het werk ervaart. Zélfs als je nog op zoek bent naar een leuke baan, moet je presteren. Met een simpele motivatiebrief kom je bijna nergens meer binnen, zeker niet als nieuwkomer. Je moet minstens een persoonlijke vlog, een ‘help mij aan werk’ website of een promotievideo over jezelf hebben gemaakt. Maar waarom zijn we eigenlijk zo gevoelig voor prestatiedruk? En bestaat er een manier om dit te verlagen? 


Wanneer ontstaat prestatiedruk?

Prestatiedruk, of in een nog erger geval competitiestress, ontstaat als de nadruk ligt op nóg beter, nóg nog sneller, nóg preciezer, nóg goedkoper. Het optimaliseren van output is het belangrijkste aspect op de werkvloer. Op zich is daar niks mis mee, zo lang het niet ten koste gaan van bijvoorbeeld mentale en fysieke gezondheid van de werknemers. Op het moment dat er naast de druk om de output te verbeteren, ook een constante dreiging is van collega’s die op jouw baan uit zijn, dan kunnen prestatiedruk en werkdruk dramatisch oplopen. 


De grootste boosdoeners

Ervaar jij ongezonde prestatiedruk op je werk? Grote kans dat dit deels veroorzaakt wordt door je karakter. Misschien leg jij de lat voor jezelf erg hoog en vind je zelf dat je op de top van je kunnen moet presteren. Of misschien zijn die eerder genoemde collega’s wel de boosdoeners. Er bestaan nog veel andere situaties waardoor de druk om te moeten slagen hoog wordt: 

  • Een gestaag toenemend takenpakket.
  • Slechte economische vooruitzichten van je bedrijf.
  • Een slechte persoonlijke economische situatie.
  • Een baan gebaseerd op een bonus- of targetsysteem.
  • De onzekerheid van een tijdelijk
  • De afspiegeling aan anderen.


Thuiswerken

Gek genoeg kunnen hedendaagse ideeën over werk ook een oorzaak zijn van prestatiedruk. Op dit moment overheerst de overtuiging dat je alleen supergoed kan zijn in je werkzaamheden als je werk tegelijkertijd je passie is. Als je een passie hebt voor snelheid, moet je minimaal topverkoper van crossmotoren worden. Sta jij sterk in het leven, dan is mental coach worden een kleine stap. Maar als je logisch nadenkt, kun je op je vingers natellen dat het zo niet werkt. Want wie zorgt er dan bijvoorbeeld voor dat de kantoren spik en span zijn aan het begin van een nieuwe werkdag? Laat je daarom vooral niet opjutten door de gedachte dat je van je passie je werk moet maken. Zo lang je een tevreden bent over je werkzaamheden, is het niet erg om je hobby’s alleen in je vrije tijd uit te voeren. Je hoeft niet alles op alles te zetten om van je passie je werk te maken. 


Tips om je prestatiedruk te verlagen

Dat het niet gezond is om lange tijd onder druk te staan, dat weten we onderhand wel. Gevolgen van prestatiedruk, werkstress en te zware fysieke arbeid leiden allemaal regelmatig tot langdurig ziekteverzuim. Wil je je prestatiedruk op het werk verlagen? Begin dan eerst eens bij jezelf. 


Goed is soms goed genoeg

Start met accepteren dat niet alles wat je doet perfect hoeft te zijn. Soms is goed gewoon goed genoeg. In veel situaties wordt niet eens van je verwacht dat je 150% geeft, maar leg je jezelf die druk op. 


Vraag hulp

Heb jij een taak of verantwoordelijkheid gekregen die echt niet bij je past? Praat erover met je leidinggevende of je directe collega. Misschien kunnen bepaalde taken gewisseld worden, waardoor iedereen beter kan presteren. Het verlaagt die vervelende druk direct.



Zorg voor je lichaam

Op het moment dat je goed in je vel zit, kun je meer hebben. Zorg daarom goed voor je lichaam. Eet en drink gezond, sport, rust voldoende uit en doe leuke dingen naast je werk. Zorg ervoor dat je tijdens je werkdag voldoende van houding wisselt, bijvoorbeeld door regelmatig even op te staan om wat te drinken te halen. Heb je een vraag voor een collega? Loop er even heen in plaats van dat je belt of een mailtje stuurt. 


Doe alles met aandacht

Probeer je op 1 ding tegelijk te focussen. Hoe meer verschillende zaken je aandacht vragen, hoe moeilijker het wordt om goed te presteren. Hoe minder afleiding, hoe efficiënter je kunt werken en hoe beter je prestaties, zonder dat dit de druk verhoogt. 


Spiegel je niet af aan anderen

Prestatiedruk ontstaat ook door de afspiegeling aan anderen. Social media spelen daar een grote rol in. Als je de profielen van je online vrienden bekijkt, lijken ze het veel beter voor elkaar te hebben dan jij. Online uitspraken op bijvoorbeeld Facebook en LinkedIn zijn grotendeels successtories. De meeste mensen delen missers en negatieve gedachten niet online. Daardoor lijkt het leven en de carrière van die ander veel rooskleuriger en neemt de prestatiedruk op je werk misschien toe. Je kunt er echter van uit gaan, dat iedereen slechte periodes doormaakt in zijn leven. Laat je niet onder druk zetten door het zogenaamde perfecte leven van anderen. Lukt het je niet om de prestatiedruk op je werk te verlagen? Schakel dan de hulp in van je leidinggevende, of van een professional.