Hoe kun je je concentratie verbeteren?
De meeste mensen hebben er regelmatig last van; je slecht kunnen concentreren op het werk dat voor je ligt. Dat is ook niet gek in de wereld van nu. De gebeurtenissen volgen elkaar razendsnel op. Het is heel gewoon om iedereen te laten weten waar je mee bezig bent. Mensen zijn van nature nieuwsgierig en willen graag op de hoogte blijven van alles wat er om hun heen gebeurt. Maar na elke verstoring van de concentratie, duurt het minimaal 15 minuten voordat je weer volledig gefocust bent op het werk waar je mee bezig was. Word je vaker dan 1 keer per uur gestuurd, dan schiet je werk dus niet erg op.
Concentratie of focus?
Eigenlijk is het een beetje raar om te zeggen dat je je concentratie moet verbeteren. Je bent namelijk altijd geconcentreerd, óók als je afgeleid bent. Dan ben je geconcentreerd bezig met je afleiding; je kijkt bijvoorbeeld geconcentreerd naar de newsfeed van Nu.nl. We moeten het dus eigenlijk niet hebben over je concentratie verbeteren, maar eerder over je aandachtsspanne verlengen, of je focus verbeteren. De volgende acht tips helpen je daarbij op weg.
Geconcentreerde constructiemedewerker
Tip 1; verwijder alle afleidingen
Als je langere tijd achter elkaar geconcentreerd wil werken, moet je wat doen aan alle meldingssignalen op je telefoon en computer. Email, Facebook, WhatsApp, je beltoon, allemaal briljante concentratieverstoorders. Zolang je hier niets aan doet, zal elk piepje, rammeltje of deuntje je nieuwsgierigheid opwekken. Ook al kijk je niet meteen, het feit dat je de melding hoort, verstoort je concentratie al. Rotzooi of een rommelige omgeving stoort je concentratievermogen ook. Zorg daarom dat je bureau leeg is en je werkkamer schoon. Het scheelt ook veel als je hoofd leeg is, zonder stress en rommelige gedachten.
Tip 2; maak het overzichtelijk
Ben jij ook zie iemand die door de bomen het bos niet meer ziet als je meerdere taken op een dag moet doen? Dan kun je het beste een takenlijstje opstellen voordat je begint te werken. Je hebt dan al je klussen op een rijtje staan, van hoge, tot lage prioriteit. Doe geen dingen door elkaar heen. Begin met het belangrijkste en handel dat af, voordat je doorgaat naar het volgende project. En zorg dat je alle informatie en benodigdheden voor je werk bij de hand hebt. Dan hoef je tussendoor niet van je werkplek af te komen, met alle risico’s van dien.
Organisaties presteren beter als teams beter presteren, teams presteren beter als het individu beter presteert – Hole 18
Tip 3; kom voor jezelf op
Concentratieproblemen komen zowel thuis als op het werk voor. Door je huisgenoten of je collega’s te vertellen dat je het druk hebt, kunnen ze rekening met je houden en je werkomgeving ontwijken. Vind je het alsnog moeilijk om je te concentreren, dan kun je de mensen in je omgeving eraan herinneren dat je je écht even moet concentreren. Je mag best vragen of ze hun kletspraatje wat verderop willen voeren. Dit werkt niet als je een gemixt signaal afgeeft. Zeggen dat je het druk hebt en vervolgens uitgebreid met het thuisfront bellen is in deze situatie not done. Je kunt er ook voor kiezen zelf naar een rustige werkplek te verkassen.
Tip 4; plan tussendoor tijd voor jezelf
Het is onmogelijk om 8 uur aan een stuk geconcentreerd te blijven. Het is daarom dan ook erg belangrijk om jezelf tijdens een drukke werkdag een moment van ontspanning te gunnen. Voor sommige mensen helpt het al, als ze even geoorloofd weg mogen dromen. Voor andere mensen is beweging of een sociale ontmoeting een goede afleiding. Als je weet dat je moment voor ontspanning gepland staat, zal je minder snel geneigd zijn ‘vals te spelen’ in de tijd dat je je eigenlijk moet concentreren.
Tip 5; zorg goed voor jezelf
Zorg dat je voldoende nachtrust krijgt. Hoe vermoeider je bent, hoe moeilijker het zal zijn om je gedurende langere tijd te concentreren. Als je uitgerust bent, is het veel gemakkelijker om afleiding buiten te sluiten. Het gros van de mensen werkt geconcentreerder in de ochtend. Als de dag vordert, word je vermoeider en zullen je gedachten sneller afdwalen. Plan daarom moeilijke taken niet aan het einde van je dag. Goede voeding is ook belangrijk. Een gebalanceerde maaltijd stimuleert je hersenen, teveel suikers maakt sloom.
geconcentreerde boogschutter
Tip 6; train je hersenen
Blijft het moeilijk voor je om je langere tijd te concentreren op je werk? Dan ben je waarschijnlijk een beelddenker en zit het niet zo in je aard om lang geconcentreerd bezig te zijn. Gelukkig zijn er manieren om je hersenen te trainen. Dat doe je bijvoorbeeld door veel ‘brain games’ te doen. Kruiswoordpuzzels, Sudoku’s, schaken, Smartgames, allemaal manieren om je hersenen op een positieve manier te leren zich langer dan normaal te focussen op 1 onderwerp. Je leert daarmee strategisch, analytische en creatief om te gaan met een opdracht.
Tip 7; denk in oplossingen
Je hersenen floreren als ze oplossingen mogen bedenken. Zie je echter alleen problemen, dan stagneert het denkproces en gaat je brein negatieve aspecten sterker belichten. Blijf dus positief en ben ervan overtuigd dat je de klus gaat klaren, dan zal je brein sneller oplossingen aandragen en ben je uiteindelijk ook sneller klaar. Mét een veel positiever gevoel.
Concentratieproblemen: oorzaken en oplossingen
Zelfs de meest gemotiveerde werker heeft er wel eens mee te maken: Concentratieproblemen. Lastig, zeker als je het erg druk hebt. Doordat je je slecht kunt concentreren, duurt je werk een stuk langer, waardoor je het alleen nog maar drukker krijgt. In dit blog leggen we je uit wat de oorzaken kunnen zijn van je concentratieproblemen en wat je er aan kan doen om te zorgen dat je je werk toch zonder al te veel problemen af krijgt.
De belangrijkste oorzaken van concentratieproblemen
De meest voorkomende redenen waardoor je moeite kan hebben om jezelf te concentreren zijn:
Gebrek aan interesse of uitdaging
Het klinkt misschien raar, maar een van de belangrijkste redenen voor concentratieproblemen is pure desinteresse. Als je geen binding hebt met het onderwerp waarop je je moet concentreren, ben je sneller afgeleid. Hoe verder het onderwerp van je af ligt, hoe groter de kans op werkontwijkend gedrag. Afhankelijk van je karakter, houd je je concentratie kort of langer vast, maar vroeg of laat zal iedereen die iets oninteressants moet doen, afgeleid worden door iets anders.
Je karakter
De ene persoon heeft nou eenmaal erg veel moeite om zich te concentreren, terwijl het de ander veel gemakkelijker af gaat. Dat heeft voor een deel met je karakter te maken. Ben je iemand die sneller chaotisch is en niet structureel kan werken? Dan heb je waarschijnlijk ook meer moeite met jezelf concentreren. Een rommelige werkplek leidt af, een opgeruimd bureau stimuleert om te werken. Ook mensen die faalangst hebben, worden door onzekerheid sneller afgeleid.
Stress
Een constante druk geeft stress. Veelvoorkomende symptomen bij stress zijn vergeetachtigheid, irritatie, vermoeidheid en fysieke klachten. Dit alles bij elkaar zorgt voor een lagere concentratieboog.
Voortdurend gestoord worden door prikkels
Denk aan inkomende e-mails, pushberichten van je Instagram- en Facebookaccount, een alarmerende newsfeed, WhatsApp berichten en telefoontjes. Het is haast ondenkbaar om onbereikbaar te zijn. Ook als je je mobiele telefoon expres aan de kant legt, ben je de eerste periode toch bewust of onbewust met je telefoon bezig. Door de gewoonte om er continu op te kijken, heb je nu het gevoel dat je iets mist. Je bereikbaarheid is eigenlijk een soort verslaving.
Er zijn nog tal van andere prikkels waaraan je blootgesteld wordt. In een huishouden staat bijna altijd wel ergens een tv aan, of een radio, terwijl een ander een gesprek voert of zit te gamen. Een prikkelvrije omgeving, die je voor een goede concentratie nodig hebt, moet je bewust opzoeken.
Tekort aan vitaminen en mineralen
Het is aangetoond dat een tekort aan ijzer of bepaalde vitamines je lichaam in een vermoeide staat brengen. Als je je niet fit voelt, is het extra moeilijk om je te concentreren. Een slaaptekort kan ook een oorzaak zijn van concentratieproblemen.
Je concentreren; begin bij het begin
Wil je je concentratie verhogen? Zorg dan dat je weet wat de oorzaak is dat jij je niet zo goed kan concentreren. Misschien ligt het onderwerp je gewoon niet, of ben je oververmoeid. Pas als je weet waar jouw slechte concentratie vandaan komt, kun je er effectief iets aan proberen te doen. Dat doe je bijvoorbeeld door een week achter elkaar een soort logboek bij te houden tijdens je werkuren. Noteer precies waardoor je afgeleid wordt. Is het je telefoon, heb je moeite je ogen open te houden, heb je last van een bepaald geluid? Door dit een tijdlang op te schrijven, kun je de belangrijkste oorzaak van je slechte concentratie achterhalen.
En dan, een paar handige tips
Weet je de oorzaak van jouw concentratieproblemen? Fijn, dan kun je er nu wat aan gaan doen. De volgende tips zijn voor bijna iedereen met concentratieproblemen toepasbaar:
- Zorg dat je uitgerust bent en een goede motivatie hebt. Dat laatste is soms moeilijk, maar zonder motivatie duurt een klus veel langer. Als je de klus zelf echt niet interessant vindt, motiveer jezelf dan door met een beloning in het vooruitzicht te stellen.
- Zorg voor een rustige omgeving, afgezonderd van geluidsprikkels in de ruimte. Ruim eerst op voordat je aan de slag gaat. Dat geldt voor je fysieke omgeving, maar ook voor je hoofd. Maak korte notities van de dingen die door je hoofd flitsen en geef je later de tijd om hierover te piekeren. Door ze op te schrijven, hoef je niet bang te zijn dat je ze vergeet.
- Zorg voor prettig licht en een goede temperatuur. Teveel licht kan hoofdpijn veroorzaken, te weinig licht maakt sloom. Natuurlijk licht werkt vaak prettiger dan kunstlicht, maar soms ontkom je daar niet aan. Hetzelfde geldt voor de temperatuur. Het koud hebben leidt enorm af, maar te warm maakt je slaperig.full desk
- Maak een overzichtelijke planning van de dingen die je moet doen, in kleine tijdsblokken. Ontspan na elk tijdsblok. Doe 1 klus tegelijk. Probeer niet te multitasken.
- Begin met de rottigste klusjes. Als je deze uitstelt, duren ze waarschijnlijk langer en zit je er de hele tijd tegenaan te hikken.
- Schakel bij voorkeur je internet en je telefoon uit. Dat is natuurlijk niet altijd mogelijk, maar heb je ze niet nodig, zorg dan ook dat ze je niet van je werk af kunnen houden.
- Zorg dat je goed voor jezelf zorgt. Eet en drink gezond. Drink niet teveel koffie, cola en energiedrankjes. Deze fokken je op in plaats van dat ze je een betere concentratie geven. Eet weinig suiker, want juist van suiker krijg je een vermoeidheidsdip. Eet juist voldoende groente, fruit en vezels.
- Zorg dat je elke dag ook voldoende beweegt. Van bewegen krijg je energie en voel je je fitter. Daardoor kun je je beter concentreren. Gun jezelf een momentje om te relaxen, dat maakt het werk minder heftig.
- Blijf je ondanks alle bovenstaande tips concentratieproblemen houden, dan kan het nodig zijn om dit eens met je huisarts te overleggen. Je huisarts kan bijvoorbeeld een bloedonderzoek uitvoeren, om te kijken hoe het gesteld is met je ijzerwaarden en het gehalte vitamines en mineralen in je lichaam. Als het nodig is, kun je met voedingssupplementen of medicatie een heel eind komen.